Weekendesk

Top 5 mooiste plekjes om naar de zonsondergang te kijken

26 janvier 20213 min leestijd
Top 5 mooiste plekjes om naar de zonsondergang te kijken

Warm ingeduffeld je winterwandeling afsluiten met een adembenemende zonsondergang , zie je het al voor je? We gingen voor jou op zoek naar de 5 mooiste plekjes in Vlaanderen waar de zonsondergang betoverend mooi is.

De Lommelse Sahara: één van de allermooiste plekjes in Vlaanderen 

Een zand- en duinlandschap dat lijkt op het gelijknamige woestijngebied maar – gelukkig – een pak minder heet is. Dat is de Lommelse Sahara. Dit 190 ha grote natuurgebied in  Limburg, dat al eens uitgeroepen werd tot één van de allermooiste plekjes van Vlaanderen, ademt één en al rust uit. 

Het prachtige uitzicht op het meer met naaldbomen op de achtergrond is op zich al spectaculair. Koppel daar een bloedrode, paarse of blauw-gele hemel bij zonsondergang aan, en het plaatje is compleet. Een superromantische belevenis! Tip: beklim de 30 meter hoge uitkijktoren om – hopelijk enkel figuurlijk – nog meer omver geblazen te worden door de betoverende zonsondergang.

De Vlooybergtoren: zicht op de Hagelandse velden en dorpen 

Middenin de velden in het – verder vrij onbekende – dorpje Tielt-Winge in Vlaams-Brabant ligt de Vlooybergtoren. Ook wel de Callboys-toren genoemd wegens het opduiken in de legendarische tv-reeks waar Matteo Simoni onder andere een hoofdrol in speelt. Dit indrukwekkend kunstwerk is eigenlijk meer een trap dan een toren. Beklim hem bij het ondergaan van de zon en geniet van een indrukwekkend lichtspektakel, inclusief een zicht op de omliggende velden en dorpjes.

In dit geval hebben de luieriken onder jullie trouwens geen excuus. De toren is immers slechts 11 meter hoog. Hem beklimmen kan 24/7 en is gratis. En wie weet komt je Matteo wel tegen. Je weet maar nooit. Allen daarheen dus!

Connecterra te Maasmechelen: een berglandschap in de Kempen 

Connecterra is de toegangspoort van het Nationaal Park Hoge Kempen. Je zou het bijna niet geloven maar dit prachtige natuurpark met ‘bergen en meren’ ligt effectief in België. Het zijn de zogenaamde terrils van steenafval, overblijfsels van het industriële verleden, die dit unieke landschap vormgeven. Je kan hier zalig wandelen, fietsen, picknicken, wegdromen van een tijd waarin België nog niet zo verstedelijkt was, … 

Opgelet, je kan tijdens de zomerperiode slechts tot ten laatste 18u binnen. Plan dus een picknickavond op één van de 3 panoramapunten en wacht geduldig af tot op het mooiste moment van de dag: wanneer de zon ondergaat. Geen zorgen, je kan na sluitingsuur nog buiten via de stalen draaipoort naast het onthaalpaviljoen.  

Universiteitsbibliotheek van Leuven: stadsgezicht vanop de Beiaardtoren 

Dit neorenaissancistische gebouw is op zich al een bezoekje waard. Je kan de geschiedenis van de bibliotheek het best ontdekken aan de hand van een audiogids. Het meest geweldige aan dit gebouw is echter zonder twijfel het zicht op  Leuven en het achterland vanop de beiaardtoren. In de winter kan je hier genieten van een prachtige zonsondergang! In de zomer kan dit helaas niet, want de bibliotheek sluit al om 17u.  

Het MAS in Antwerpen: unieke panorama’s vanop het panoramadak 

Weekendje Vlaanderen? Antwerpen staat bovenaan de lijst! En vergeet daarbij geen bezoekje te brengen aan het MAS, één van de mooiste musea van de stad. Het Museum aan de Stroom is zowel aan de buiten- als aan de binnenkant even mooi als de prachtige naam doet vermoeden. Je kan dit 10 verdiepingen hoge gebouw beklimmen met de roltrap en ondertussen de unieke collectie van het museum bezoeken. Onderweg geniet je op verschillende punten van een - steeds ander - zicht op Antwerpen. 

Het museum is elke dag, uitgezonderd maandag, open tot 17u en je kan tot 16u binnen. De zonsondergang op het prachtige panoramadak bewonderen kan dus enkel in de winter. In de directe nabijheid liggen trouwens heel wat trendy bars en restaurants. Een perfecte afsluiter van je dagje Antwerpen!

Hebben jullie binnenkort een weekendje in eigen land gepland? Check dan onze hotelaanbiedingen, met tijdelijke kortingen die de pan uit swingen!