Druivenoogst: de Champagnestreek op zijn bruisende best

30 juillet 20203 min leestijd
Druivenoogst: de Champagnestreek op zijn bruisende best

Bericht aan alle champagneliefhebbers, die rijke, heerlijke wijn die een feest is voor je smaakpapillen. Het oogstseizoen staat voor de deur en verschillende wijnbouwers hebben alles in het werk gesteld om jullie te kunnen uitnodigen om hun streek te komen ontdekken. En dat via een unieke ervaring met de naam ‘Druivenplukker voor 1 dag’ (Frans: Vendangeur d'un jour®).  Tijdens je weekendje in de Champagnestreek zal je alle geheimen van deze godendrank ontdekken!

Steek je handen uit de mouwen en trek je rubberen laarzen aan, ‘Druivenplukker voor 1 dag’, de Champagnestreek wacht op jou! Tijdens het reizen door de 8 gebieden met het label Wijngaarden en Ontdekkingen zal je kennismaken met de gepassioneerde wijnbouwers, van wie je zó veel kan leren.

Het Champagnehuis Vollereaux: als champagne een verhaaltje was

© Champagne Vollereaux
© Champagne Vollereaux

40 hectare geluk, 200 jaar expertise, 50% Chardonnay, 30% Pinot Noir, 20% Pinot Meunier, plus een flinke dosis passie. Dat is het recept van het Champagnehuis Vollereaux. De traditionele wijnpers wordt hier nog gebruikt en je kan de productiemethodes van oudsher ontdekken via verschillende workshops. Je zal een echte champagne-expert worden!  

Champagne Guy Méa, een ‘Fa-bulleuse’ wijnboerin

© Champagne Guy Mea

“Als ik groot ben, word ik champagneboerin”, zei de erfgename van het Champagnehuis Guy Méa al op zeer jonge leeftijd. Laat je meevoeren met de verhalen van deze vrouw, die zichzelf dezer dagen omschrijft als een levensgenieter met een passie voor haar land en haar druiven! Deze ‘Fa-bulleuse’ (Frans voor fantastisch, maar ook de naam van een groepering van champagneboerinnen), moedige vrouw en voortreffelijke wijnboerin, wil haar kennis maar al te graag met jou te delen, en zal je ook ‘haar’ wijnkelder tonen. 

Champagne du Rédempteur en de champagnetraditie

© Champagne du Redempteur
© Champagne du Redempteur

Tijdens de opstanden van 1911 verdedigde de voorouder van deze champagne, Edmond DUBOIS, het beroep en de traditie van de champagne zo vurig, dat zijn omgeving hem de naam ‘De Verlosser’ (Frans: Le Rédempteur) gaf. Het is diezelfde liefde voor traditie en champagne die generatie na generatie voortleeft in de cuvées van de Champagne du Rédempteur! Claudy, Patrick en hun kinderen nodigen je uit in hun bar en boetiek L'Annexe om hun medaille winnende cuvées te proeven. En voor wie een heel weekend wil gaan uitrusten in de Champagnestreek is er het vakantiehuis Le Clos d’Y, waar tot 8 personen kunnen verblijven. 

Champagne Isselée Père & Fils: een familieverhaal

© Champagne Eric Isselée
© Champagne Eric Isselée

In een kleinschalige wijngaard worden de grand cru’s van de Champagne Eric Isselée gemaakt. Heb je ooit al gehoord van krijtkelders? Dit is hét moment om deze parel in de Champagnestreek te ontdekken. In de aanbieding zijn flessen die binnen elk budget passen. Je zal je kelder dus kunnen herinrichten (met champagneflessen) en terwijl een echte kenner van de champagnecultuur worden! 

De traditionele methodes van het Champagnehuis Xavier Leconte

© Champagne Xavier Leconte
© Champagne Xavier Leconte

Om champagne te maken volgt Alexis van het Champagnehuis Xavier Leconte de cyclus van de maan, kennis die hij te danken heeft aan zijn voorouders, en die hij vandaag de dag zoveel als hij kan deelt! Tip: neem geen hotel ergens anders in de Champagnestreek, maar verblijf gewoon in het vakantiehuis “Les Temps Perdus”. Zo kan je genieten van de wijngaarden en (een) glaasje(s) bubbels, zonder tijd te verliezen! 

Champagne Bourcier: passie en gezelligheid

© Champagne Bourcier Père & Fils
© Champagne Bourcier Père & Fils

Laat jij de champagne graag knallen? Aarzel dan niet en leer de Familie Bourcier kennen. Ze zullen je laten kennismaken met het hele proces van de champagneproductie, tijdens een bezoek met proeverij. Daarbij draait alles om de Chardonnay-druivensoort, die hier de absolute favoriet is. De Bourciers maken er een erezaak van om het verhaal van de champagne te vertellen zoals het moet!