Van reizen word je beter!

4 wetenschappelijke redenen waarom reizen goed is voor je gezondheid
28 septembre 20192 min leestijd
reizen koffer meisje

Je bent nog maar pas terug en je hebt alweer zin om te vertrekken: je voelt je goed en terugkeren naar het dagelijkse leven is helemaal geen aantrekkelijk vooruitzicht.

Nieuwe plaatsen ontdekken, aan de dagelijkse sleur ontsnappen, de tijd laten stilstaan, andere smaken proeven... het is geen geheim dat als we terugkomen van een reis we beter in ons vel zitten dan toen we vertrokken.

ontspannen hotelkamer meisje

Maar wist je dat er wetenschappelijke redenen zijn waarom reizen goed is voor onze fysieke en mentale gezondheid? Zo heb je dus een bijkomend excuus om te beginnen plannen, is het niet voor je toekomstige vakantie dan tenminste voor je volgende weekendje weg. Het is trouwens niet belangrijk waar je naartoe gaat of hoelang je weg blijft: om je goed te voelen, volstaat het om te reizen.

1. Het vermindert stress

gelukkig smiley vakantie

Bye bye verplichtingen en afspraken. Op vakantie kun je (en moet je) doen wat je wil zonder naar de klok te kijken, zonder in te zitten met het verkeer, je dieet, de zumbales, het schoolconcert van je kind of de uitslag van de voetbalmatch van afgelopen zondag.

Dit gevoel van vrijheid maakt je gelukkiger en houden je gedachten weg van stresserende situaties: het cortisolgehalte (het hormoon dat vrijkomt in reactie op stress) daalt en je voelt je rustiger en meer ontspannen.

2. Je lichaam wordt sterker

sportief weekend vrienden

Naast mentale voordelen zijn er ook fysieke voordelen. Als je reist, stel je je bloot aan een omgeving die anders is dan die waar je lichaam aan gewend is en je afweersysteem reageert door antilichamen aan te maken die het hoofd kunnen bieden aan deze wijzigingen.

En nee, je hoeft niet helemaal naar Thailand te gaan om je lichaam te confronteren met nieuwe gevaren, je zou ervan verbaasd staan als je wist hoeveel de levensomstandigheden al op een paar tientallen kilometers van je vandaan wijzigen.

3. Het helpt je cognitieve vaardigheden en vermogen

eropuit vrienden weekend

Hoeveelcliché's bleken er uiteindelijk waarheid te zijn? En hoeveel bleken er uiteindelijk onjuist? Reizen betekent leren kennen, betekent met je eigen ogen zien, betekent de nabijheid van andere werelden aan den lijve ondervinden. Je kunt niet alles op de schoolbanken leren! Als je reist, heb je een open geest, kan je situaties vanuit meer standpunten inschatten, gooi je mentale barrières overboord. Je hersenen zullen dan meer geneigd zijn om meer informatie vast te houden en je zal nieuwe vaardigheden sneller onder de knie hebben.

4. Het verhoogt je productiviteit en creativiteit

creatief organiseren weekend

 Het lijkt misschien niet zo in de eerste dagen na je vakantie maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat werkende mensen die vaker reizen het hoogste rendement halen omdat ze bij manier van spreken lichtere hersenen hebben. Jawel, reizen is de beste zuurstof voor je verstand: de ruimte die eerst ingenomen werd door stress en vermoeidheid komt nu vrij voor creativiteit en productiviteit.